Meubilair
Omdat we zeker willen weten dat alles past en functioneel is maken we van 4 constructieplaten een voorbeeld (mock-up) van de uiteindelijk te maken meubels. We zetten alles provisorisch vast.
De inwendige breedte van de Iroquois is 1.95 meter. De breedte van de gemiddelde camper met de inrichting zoals wij die willen is 2.10 meter, dus die 15 centimeter gaan we toch missen. Door hier en daar iets te schuiven lukt het toch om alles goed op z’n plaats te krijgen en toch goede loopruimte te houden.
Meubilair in de kleur ”noten”
Inmiddels weten we dat we de meubels uit gaan voeren in “noten”. We hebben de platen gevonden bij Reimo in Duitsland en worden geleverd door Camperbouw Holland in Hoek van Holland. We zullen zo’n 6 a 7 platen nodig hebben.
Qua kleurstelling zal het er zo een beetje uit gaan zien:
Verder zullen we werken met aluminium en chrome accenten, waaronder deze handgrepen:
Kastklep
Hierboven staat een foto van een kastklep die we hebben gemaakt. Met een pneumatische tacker hebben we de vuren latten vastgezet na te zijn voorzien van houtlijm. Bij het frezen van de randen leveren deze spijkertjes toch problemen op. Daarnaast wordt de klep te dip waardoor het handgreep en het slot niet goed meer passen.Tijd dus deze week om een nieuw exemplaar te maken, in dit geval een klepje van 20 x 40cm. Dit keer opgebouwd uit 3mm watervast multiplex, 12mm watervast multiplex randen van 40mm breed en daarna weer 3mm watervast multiplex.
Allen voorzien van houtlijm lijmen we met de lijmtangen het klepje. Zorg er wel voor dat er een latje onder de lijmklemmen komt anders drukt de lijmtang zijn sporen in het hout.
Na 24 uur drogen zagen we rondom 4mm van het klepje af zodat alles mooi haaks is. Daarna schuren we het klepje waarna de kopse kanten met een frees worden afgeschuind. We spuiten het deurtje in de kleur ‘ivoor’ maar dit blijkt veel te geel. Ook blijkt hoogglans geen mooi resultaat op te leveren waardoor we gaan aflakken met zijdeglans. Volgende week monteren we de kastgreep en de scharnieren om te kijken of alles goed functioneert.
September 2013 - We hebben inmiddels het houtmateriaal besteld om het interieur te gaan bouwen. De levering kan nog 1 of 2 weken duren. Een tweetal wandplaten hebben we al en gaan we vandaag monteren. We maken gebruik van 3mm watervast hechthout wandplaten met een waterbestendige toplaag (leatherlook) in de kleur crème. We zagen de platen op maat en klemmen ze daarna tijdelijk op de wand om de ramen en luiken af te tekenen en daarna in te zagen.
Van de wanden hebben we alle oneffenheden aangepakt en daarna licht geschuurd. Nu ontvetten we de wanden met water en ammoniak waarna met een droge doek de wanden nog worden afgenomen. Daarna worden zowel houtplaat als wand ingesmeerd met BisonTix. Na dit even laten indrogen worden beide delen geklemd.
We hebben de naden zo gekozen dat op de naden precies weer verticale kastwanden etc. komen. Op deze manier zijn de naden dus niet te zien en hoeven we ook niet met afwerkstrips te werken. We monteren het wandpaneel achter de bestuurdersstoel en bevestigen daarna het C-Line frame met stopcontact, schakelaar en kabels naar de toekomstige TV. Het gat boven het C-Line frame wordt benut voor een 5 volt / 1000 mAh USB-voeding voor Iphones etc.
September 2013 - Voordat we de 3mm plafondplaten monteren, gaan we eerst de ’lichtlijsten’ monteren. Deze lichtlijsten worden vastgeschroeft aan de aluminium plafondribben. Aan de lichtlijsten wordt ook het verdere het meubilair vastgezet, en ze vormen ook direct de bovenkant van de kastjes.
We gaan de lijsten voorzien van ca. 50 LED Mini-Dots. Deze lampjes van 0,18 watt worden om de ca.15cm met een 14mm houtboor vastgezet in de lijsten. Het zal nog een heel werk worden om deze allemaal aangesloten te krijgen maar we hebben de tijd!
We gebruiken een nieuwe, scherpe 14mm houtboor om de gaten voor de dots te maken. Om schade aan de onderkant van de meubelplaat te voorkomen, klemmen we een lat onder de meubelplaat.
Het folie ziet nog op de meubelplaat en dat laten we voorlopig zo om schade aan de platen te voorkomen.
De volgende stappen gaan we uitvoeren met de bovenfrees. Allereerst gaan we aan de kopse kant van de lichtlijsten een kleine gleuf frezen zodat we later een aluminiumkleurige strip in de gleuf kunnen kloppen.
Om de LED’s met elkaar te verbinden frezen we een sleuf van 8mm in de plaat waar we de kabeltjes kwijt kunnen. Per minidot zullen we 5cm kabel in een lus leggen zodat als ze vervangen moeten worden we kabellengte hebben om een nieuwe te monteren.
Na het frezen en boren van vorige week gaan we vandaag alle LED’s, zo’n 50 stuks, vastsolderen en daarna de lichtlijsten monteren. Totaal zijn we zo’n 6 uur bezig om alle lampjes te solderen en de kabels in het uitgefreesde gootje te lijmen.
Maar vooruit; het resultaat mag er zijn. Volgende week zijn de resterende houtplaten voor wand en plafond aanwezig dus hoeven we ons niet te vervelen.
September 2013 - Aan de kopse kanten van het dakluik boven de dinette monteren we twee units met totaal 4 LED-spots. We maken twee paneeltjes op maat en frezen aan de kopse kant een rand van 2mm om later het aluminium profiel in te kloppen.
Met een gatenzaag maken we twee gaten van 50mm en frezen ook direct aan de achterkant ruimte om de kabels weg te werken. We gebruiken twee spotjes met LED-lampjes en een geringe inbouwdiepte van ca. 20mm. Twee lampjes gaan aan als het donker is en de camperdeur gaat open (nacht-/bewegingsmelder) en de andere twee lampjes kunnen vanaf het dashboard aan- en uit worden geschakeld.
En het resultaat:
Oktober 2013 - Vandaag gaan we het plafond afwerken. We gebruiken hiervoor Reimo-platen van 122 x 244 cm en 3mm dik met een witte stuc afwerking. We halen 4 van deze platen bij Camperbouw Holland in Hoek van Holland. Daar worden de platen alvast in de juiste breedte gezaagd. De eerste twee platen vragen nogal wat maatwerk en we zijn even bezig om dakluik etc. in te zagen.
We stempelen de platen en maken een soort frame van houten latten om de plafondplaten goed aan te drukken. We lijmen de platen tegen de aluminium ribben met witte Polymax; een polymeerlijm.
Aan de zijkanten monteren we direct de plafondpanelen zodat de plafondplaten hier direct steun van krijgen. We gebruiken H-vormige witte kunststofprofielen om de platen met elkaar te verbinden. Er komt nog wel wat meet- en zaagwerk aan te pas om de slang van de afzuigkap uit te zagen maar ook dit is gelukt.
Deze constructie laten we een dag of 5 staan zodat de polymeer goed kan drogen. Volgende week gaan we weer verder.
Oktober 2013 - Vandaag de laatste hand aan het plafond. Alleen het achterste deel van ca. 80cm (badkamer) moeten we nog doen. We maken de plafondplaat op maat (beluchter en klein dakluik) en bevestigen de plaat. We ’stutten’ de plaat en laten dit een paar dagen drogen.
Als we alle ’stutten’ weggehaald hebben zijn we dik tevreden met het resultaat: een mooi strak en wit plafond!
Oktober 2013 - De eerste ’kast’ in de camper is de gaskast waar we de aluminium LPG-gasfles in kwijt moeten kunnen. De gaskast krijgt een dubbele bodem omdat verwarmingsbuis en waterleiding in de dubbele bodem worden weggewerkt. We zorgen ervoor dat de twee lekgasafvoeren in de dubbele bodem direct in verbinding staan met de buitenlucht.
We maken gebruik van Reimo meubelverbinders die we met een frees in het meubilair frezen. Het witte kunststof profieltje wordt dan in de meubelplaat geklopt en dan schroeven we in een kleine hoek een schroef door profiel in de wand. Het grijze kunststof dopje er op en klaar. Dit scheelt weer het gebruik van de kunststof meubelhoekjes die we niet zo mooi vinden staan.
In de gasbun monteren we een officiële gasfleshouder met spanband. Deze gasfleshouder wordt door-en-door vastgezet in de meubelplaat en zal de LPG-fles op z’n plaats houden. De onderkant van de fles wordt gesteund door twee profielen die de fles echt klemmen zodat deze niet kan gaan schuiven.
We gaan nog even verzinnen waar we de buitenaansluiting gaan maken voor de LPG maar dat zal wel in de kunststof skirts worden: we hebben daar ruimte genoeg.
November 2013 - De wielkast aan passagierszijde hebben we reeds met 20mm X-Trem geïsoleerd na eerst de randen goed te hebben afgekit.
Vandaag maken we een kist van 6mm multiplex die we over de wielkast schuiven en vastzetten aan de wand.
Daarna monteren we de mantelbuizen met de kabel op de wielkasten.
December 2013 - Voor ons geen heerlijk avondje vandaag maar aan de slag! We plaatsen het paneel bij de deur van de camper. In- en op dit paneel monteren we onder andere een handgreep met LED-verlichting en schakelaars.
Op de beschermfolie van de plaat tekenen we de contouren af van de uitsnede die we willen maken. Daarna maken we met de decoupeerzaag de plaat op maat.
Ook maken we direct drie ronde gaten waar de schakelaars in moeten komen voor verlichting, bediening van de omnistep en een 230v stopcontact. Als schakelmateriaal gebruiken we C-Line.
De chromen handgreep die we gaan plaatsen komt uit een Adria camper. Het aardige van deze handgreep is dat er twee witte LED’s in gemonteerd zijn. We zorgen ervoor dat bij het openen van de camperdeur deze LED’s gaan branden. Later daarover meer.
Het resultaat mag er zeker zijn!
De kopse kant van dit zijpaneel voorzien we weer van aluminiumkleurige T-liner die we in de uitgefreesde veur kloppen.
Bij het openen van de camperdeur zorgt een bewegingsmelder er voor dat de LED’s in de handgreep, Omnislide en het Iroquois-logo in de instapbak oplichten. Na ca.30 seconden schakelt het systeem zich automatisch weer uit.
December 2013 - We gaan een smalle kast maken direct naast de entreedeur. Deze kast wordt gebruikt voor folders en kleine reisgidsen. Helemaal bovenin monteren we een professionele oplaadbare LED-zaklamp van het merk Streamlight. Deze wordt op 12v opgeladen.
Allereerst bekleden we de aluminium wand tussen cabine en camperdeel met 3mm multiplex. De vorm wordt uiteindelijk iets anders dan het gezaagde profiel van het aluminium omdat we in de cabine ook een paar bovenkasten gaan maken.
Helaas is de eerder geleverde 3mm multiplex houtsoort nu niet meer leverbaar zodat we een paar reststukken op maat maken. De kast komt er toch voor en aandoe kopse kant wordt een massieve houten lijst gemaakt en hoogglans gelakt.
Met de bovenfrees worden de sleuven gemaakt waar we later de legplankjes in schuiven. We gebruiken hiervoor een frees van 15mm. Aan de kopse kanten van de kast frezen we weer een sleuf om daar het kunststof profiel in te kloppen. Uiteindelijk besluiten we ook om een vijftal LED-minidots te installeren in de vakken. Hiervoor frezen we nog een stukje uit de meest linkse kantplank zodat we daar de 12 volt kabel kwijt kunnen.
Ik ben nog steeds geen timmerman maar oefening baart kunst en alles lijkt aardig te passen. Met een 8mm boor maken we boven ieder plankje nog 2 gaten: links en rechts. Bij het afmonteren passen we hier aluminium buis in van 8mm om boeken etc. tegen vallen te behoeden.
We demonteren alles weer en slepen het de camper in waar we het geheel weer stap voor stap monteren.
De kopse kanten van de legplankjes voorzien we later nog van een kunststof strip. De onderste 10cm zijn voor de uitblaasopening van de Truma en de bovenste plank voor de oplaadbare LED-zaklamp. De montage hiervan volgt volgende week.
Tussen de cabine en het camperdeel hebben we een verticaal aluminium schot laten zitten. Deze constructie geeft stevigheid aan de carrosserie. We bekleden beide delen van de schotten met 3mm meubelplaat voorzien van een watervaste toplaag. Deels vullen we de ruimte tussen de beiden 3mm plaat op met hout. Het plan daarna is om de kopse kanten te voorzien van een hoogglans houten lijst. Aangezien er nogal wat profiel in zit gaan we proberen zelf de kopse lijst te maken.
Allereerst maken we een kopie van het profiel van het verticale schot. We schroeven 2 lagen 18mm constructieplaat op elkaar en we gebruiken dit als geleider om de lijst te maken. We zagen 4 stroken 3.6mm multiplex op 40mm breed.
We zijn van plan om met lijmklemmen de latten eerst in vorm te krijgen om deze daarna met constructielijm vast te zetten. In eerste instantie maken we de latten nat maar dit lijkt niet goed te gaan.
De natte latten breken snel als ze onder druk worden gezet. Uiteindelijk pakken we 4 nieuwe latten die we in droge toestand gaan gebruiken. We klemmen ze om de eerste bocht en gedurende vijf dagen zetten we steeds meer spanning op de lijsten tot dat ze uiteindelijk de eerste bocht overleven en goed aangeklemd zijn.
De randen van de deurtjes en de kopse kanten van de verticale kastwanden werken we af met zogenaamd ’kantenband’. We kiezen voor kantenband in aluminiumkleur.
Dit kantenband is met een strijkbout te verwerken. Daarna snijden we het overtollige kantenband weg met een stanleymes waarna we met schuurpapier de randen afwerken.
Januari 2014 - Vandaag gaan we bij de instap van de camper wat extra ruimte creëren om een krant en wat tijdschriften op te slaan.
We maken van latten van 50mm een kader waarachter we een stukje 3mm hechthout met HPL schroeven die we nog over hebben van de wandbekleding.
Horizontaal boren we een 4-tal 10mm gaten waar we twee buisjes geanodiseerd aluminium door schuiven en vastlijmen.
We zagen een gat van ca. 300 x 400mm in het paneel met ronde hoeken. Met de bovenfrees maken we daarna een gleuf in de sponning om een kunststof profiel in te kloppen.
Daarna monteren we de ’lectuurbak’ met aluminium hoeklijn aan het paneel.
Een blauwe LED verzinken we in de bovenkant zodat deze niet zichtbaar is. We sluiten de LED aan op de kastverlichting: schakelbaar via een schakelaar bij de entree die deze kast verlicht alsmede de nog te maken cabine-bovenkast en kast met glaswerk.
We zijn tevreden met het resultaat!
Alle verticale panelen zijn, voorlopig nog los, gemonteerd in de camper. We beginnen van voor naar achter te bouwen en gebruiken de breedte van de badkamer als marge: we hebben daar zo’n 40mm ruimte om deze breder of smaller te maken.
Ook de definitieve tekeningen voor de cabine-bovenkast hebben we inmiddels paraat. Er komt een grote klep die de voorzijde afsluit en links en recht komen twee open bergvakjes.
Januari 2013 - Vandaag het plafond boven de cabine verder afgewerkt met de witte 3mm plaat. Met kunststof hoekprofielen werken we later op de dag de diverse hoeken netjes af. Het plafond is geïsoleerd met 40mm X-Trem. Later maken we aan het cabineplafond 1 kast over de volle breedte van de camper en links en rechts twee kleine vakjes zonder deurtjes.
Daarna gaan we aan de slag met de de kast waar de koelkast in komt. De koelkast komt op ooghoogte en onder de koelkast maken we twee laden van 150mm en een la van 250mm.
De ladegeleiders frezen we in de laden en de andere zijde monteren we op de verticale meubelpanelen. Ook de drie legplanken verzinken we in de wandpanelen. Dat scheelt weer wat hoeklatjes en meubelverbinders.
We stellen de panelen en passen de laden. De laden zijn gemaakt van 10mm hechthout en de onderzijde is van 5,5mm.
De kopse kanten voorzien we van alu-kleurig kantenband.
De laden geven zo een behoorlijk stukje bergruimte en zijn ca. 480mm breed en 450mm diep. De deur van de Waeco koelkast (MDC-90) moeten we even aanpassen van scharnieren op ’links’ naar scharnieren ’op rechts’.
Totaal maken we 17 schroefjes los, wisselen de bevestiging en de profielen en zetten alles weer in elkaar. De frontplaat van de koelkast zal later met diverse frontjes gespoten worden (wit).
Done!
Aan de zijkant van de kast bij het bed komt de TV-kast waar we later via een schuifmechanisme een 19” TV willen bevestigen. We sluiten hier alvast een 230v en 12v voorziening aan en monteren de twee coaxkabels.
Januari 2014 - De cabine-plafondkast is zo goed als af. Alleen de twee kleppen aan de voorkant moeten nog gemonteerd worden.
We gaan verder met de ’glazenkast’: een kleine bovenkast waarin we de echte (wijn-)glazen op gaan hangen. We hebben het niet zo op al het Mepal en nep-glas vandaar het echte glaswerk (de borden etc. zijn overigens welk van Mepal). De achterwand van dit kastje wordt een plaatje 3mm spiegelend plexiglas, en het deurtje wordt van transparant plexiglas (Lexan) van 5mm dik en met een lichte ’smoke’ tint.
Onderaan de bodem van de glaskast frezen we een Alu-LED profielstrip. Deze gaat zorgen voor licht in de ’koffiehoek’: hier komt de Campeo.
De Campeo is een ’ongebouwde’ Senseo die in de camperversie 700watt verbruikt in plaats van 1300 watt. We zetten deze dus in een permanente opstelling en dit kastje geeft daar een goede mogelijkheid voor.
Omdat de Campeo de watertank aan de zijkant heeft gaan we de Campeo monteren op een zogenaamde ’Lazy Susan’: een kleine draaischijf (diameter 155mm) waarop we een meubelpaneeltje van ca. 300 x 200mm monteren met ronde hoeken zodat deze kan draaien. De Campeo hebben we gekocht bij www.travallo.nl of www.campeo.nl. Het betreft dus een omgebouwd exemplaar en in dit geval ook nog een occasion omdat deze werkt op een omvormer met gemodificeerde sinus (HQ).
Van de leverancier:
Gebouwd van de Senseo-apparaten serie HD7860:
- In hoogte verstelbare lekbak
- Groot waterreservoir (1,2 liter/ 8 koppen)
- Geschikt voor omvormers met zuivere sinus
- En ook voor omvormers met gemodificeerde sinus
Januari 2014 - Vandaag maken we een paneeltje voor de Campeo zodat deze draaibaar op het kastje komt te staan. Omdat de watertank aan de zijkant zit is het handig als de Campeo op een draaibare voet komt te staan.
We gebruiken hiervoor een zogenaamde ’Lazy Susan’: een gekogellagerde draaischijf van 155mm die eigenlijk gebruikt wordt in de keuken- en winkelinrichting.
Met een beugeltje aan de voor en achterzijde zetten we de Campeo vast waarbij we gebruik maken van de aanwezige schroefjes in het apparaat. De beugeltjes spuiten we netjes zwart.
Dan gaan we verder aan de slag met de glazenkast. Een stripje van 5 blauwe LEDS verlichten het kastje en de achterwand hebben we voorzien van een plaatje spiegelend plexiglas van 3mm dik. Aan de zijkanten schroeven we nog zogenaamde Kipp-beugels waar we glazen ’stormvast’ kunnen ophangen.
Aan de voorkant monteren we een plaatje 4mm Lexan met een bronzen kleurtje. De scharnieren zijn zelfsluitend.
De Campeo heeft inmiddels ook een vaste plek gekregen en is draaibaar gemaakt op de Lazy Susan. Op deze manier kunnen we makkelijker bij het waterreservoir aan de zijkant van de Campeo.
De eerste contouren van het bed zijn ook zichtbaar. We maken een vuren frame waar we later de lattenbodems weer opleggen. We monteren het frame 65cm van de grond zodat we een behoorlijke bergruimte onder het bed creëren.
Februari 2014 - Vandaag werken we verder aan de hangkast. Onderin monteren we de accu’s, gaskranen en HQ Omvormer. De kast loopt van 520mm (bij de keuken) naar 340mm (bij de wielkast). Bovenin komt een hanggedeelte van ca. 900mm hoog, daaronder 2 bergvakken en onderin een ’utiliteitsruimte’.
Februari 2014 - Verder met het meubilair vandaag. De bovenkasten bij de dinette zijn klaar.
Februari 2014 - Deurtjes en kleppen worden gemaakt van 18mm plaatmateriaal voorzien van honingraat. Deze honingraat wordt deels verwijderd (randen) en in de randen wordt een randje multiplex gelijmd. Op deze manier hebben we ’vlees’ voor het monteren van greep, sluiting en scharnieren. Zwager Arno (Professioneel meubelmaker: www.demolenmeubels.nl) heeft hard gewerkt!
Het plaatmateriaal is al deels voorzien van grondverf. De randen van de kastkleppen worden door Arno bewerkt met de bovenfrees. Later worden de deurtjes nog gespoten.
Scharnieren, slotje en handgreep monteren en klaar, vakwerk!
In de onderste plank is nog een aluminium profiel verwerkt om een LED-strip aan te sluiten. Op deze manier hebben we licht genoeg in de dinette en hoeven er geen spotjes meer gebruikt te worden.
De bovenkasten passen feilloos! We sluiten de 12v draden aan voor de lees-LEDverlichting en klaar!
We gaan verder met de TV kast. We plaatsen deze naast de koelkast, eigenlijk boven het voeteneind van het bed.
De TV-kast is voorzien van een houder voor een flatscreen en ook alle aansluitingen zijn beschikbaar. Er komt later nog een deurtje voor dit kastje.
Ook het bed is vrijwel klaar. Al eerder hadden we de lattenbodems op maat gemaakt. Omdat de doorloop tussen bed en zijwand vrij smal is gaan we onder het bed ca. 15cm naar ’binnen’ en dan pas naar beneden. Dit geeft optisch ook een aardig effect. maar er moeten hier en daar wel extra verstevigingen worden aangebracht.
Onder het bed zijn twee uitstroom-openingen voor de hete luchtverwarming aangebracht. De houten panelen worden gerold in de kleur van de kastkleppen en deurtjes. Helemaal onderaan komt nog een aluminium plintje van 40mm.
Februari 2014 - Vandaag plaatsen we de wand tussen het bed en de badkamer. We gebruiken hiervoor een plaat van 120 x 195cm lichtgewicht 12mm triplex. Hierop lijmen we een 3mm plaat met HPL-toplaag.
Boven het bed komt een dubbele schakelaar om de verlichting in- en uit te schakelen.
Het voorbereiden kost meer tijd dan het plaatsen van de wand. In 15 minuten staat de wand en zetten we hem vast.
Boven de linker wielkast maken we een kast die het een klep aan de bovenzijde wordt afgesloten. Met een kunststof alu-profiel maken zetten we het verticale en horizontale paneel aan elkaar.
Volgende week maken we de kast verder af met een legblad, klep en voorzijde.
Mei 2014 - Vandaag gaan we verder met de bovenkasten die zwager Arno (www.demolenmeubels.nl) heeft gemaakt. Boven het bed komt een audio-paneel met twee 3-weg JBL-speakers en een legvak.
De kabels waren allemaal al voorgetrokken en ook de aansluiting op de schakelaars was al gemaakt. De kasten passen perfect en leveren weer veel legruimte op!
De blauwe LED-lamp in het middenvak ligt daar even voor de foto, maar wordt niet permanent aangebracht.
Het resultaat mag er absoluut zijn (volgens ons).
Boven de wielkast aan de bestuurderskant maken we nog een legplank. Het alu profiel komen we te kort dus dat gaan we volgende week weer halen. Onder alle bovenkasten maken we een ’gordijnkoof’.
Tussen het eind van de legplank en de wand van de kast komt nog een verticaal paneel. Tussen dit paneel en de zijkant van de kast komt verticaal een gordijn waarmee we het slaapdeel van het woondeel kunnen scheiden.
Tussen de cassette van het Seitz-raam en de gordijnkoof komt een een gordijnroe met runners voor de ’siergordijnen’.
Mei 2014 - We zijn al een tijd op zoek naar een schuifsysteem voor onze dinettetafel. Die willen we eigenlijk alle kanten op laten bewegen en vast kunnen zetten met een draaiknop. Uiteindelijk besluiten we zelf een dergelijk systeem te maken van 4 gekogellagerde ladegeleiders.
De tafelpoot hebben we gekochte op een executie veiling. Onder op de voet treffen we een prijsstickertje aan van 414 euro. Wij kochten de tafelpoot voor 100 euro. Soms heb je mazzel!
Mei 2014 - We gaan vandaag verder met het bed. Allereerst leggen we een plaat van 3mm triplex op het bedframe.
Daar boven komen de lattenbodems en daar boven op later de twee matrassen.
Rond het bed monteren we een verticale houten rand van 9mm multiplex (20cm breed). Deze bekleden we met 4mm schuimrubber waarna we de Taupe-kleurige skai over het schuimrubber plakken.
Alleen de onderste rand moet nog worden gelijmd waarbij we direct de bekleding strak trekken. De onderkant van het bed is bekleed met skai in de kleur off-white.